POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICA


HOME ||| MAGAZIN |||

zdravlje

2012-02-13

NANA


(mentha piperita)
Nanu ili mentu grčki mitovi vezuju za ljupku nimfu Mintu, ćerku rečnog božanstva podzemnog sveta. Verovatno da je Minta imala strasnu vezu sa Hadom i da ih je jednom prilikom iznenadila Hadova ljubomorna žena Persefona, koja je tom prilikom Mintu raskomadala na parčiće. Od tih delova je nastala nana (menta).
Tanja Stanić

NANA

2012-02-13

Žalfija


Salvia officinalis
Koristi se u lečenju mnogih bolesti usne duplje, za dezinfekciju, pomaže u lečenju paradontopatije, gingivitisa, krvavljenja iz desni. Žalfija se koristi i u lečenju nekih oboljenja kože. U nekim zemljama odobrena je i unutrašnja primena žalfije, na primer za lečenje nekih problema sa varenjem
Tanja Stanić

Žalfija

2012-02-13

Estragon


Artemisia dracunculus
Estragon pospešuje apetit, podstice metabolizam te izlucivanje mokrace, a deluje i protiv crevnih glista, sprečava pojavu zatvora i nesanicu. Naročito je delotvoran protiv artroze i reume, ublažava bolove naročito zubobolju.
T

Estragon

2012-02-12

Galanga


sijamski djumbir
U srednjem veku upotrebljavala se i kao kao začin i kao moćan afrodizijak.Tek od pre nekoliko godina ova biljka se u zmeljama u razvoju upotrebljava i u svežem stanju. Mala galanga potiče iz južne Kine; velika vodi poreklo iz Indonezije
Tanja Stanić

Galanga

2012-02-12

Majoran


Majorana hortensis Moench
Narodna medicina je bogata receptima za pripremu majorana, kog nadasve preporučuju kod oboljenja želudca i kod oboljenja nerava, to jest raznih neuroza uzrokovanih brzim načinom života
Tanja Stanić

Majoran

2012-02-12

Kuhinjska soKuhinjska so nije začin u klasičnom smislu (biljni), već mineral koji upotrebljavamo za začinjavanje jela. Upotrebljava se i kao začin i kao konzervans. Kao začin so se upotrebljava za sve vrste jela. Kao konzervans služi za soljenje mesa, konzerviranje povrća, gljiva, povrća i zeleni.
Tanja Stanić

Kuhinjska so

2012-02-12

Vlašac


Allium schoenoprasum L.
Sličan je belom i crnom luku, ali je mnogo blaži i finiji, što je tanje isečen, utoliko više dolazi do izražaja njegova aroma.
Tanja Stanić

Vlašac

2012-02-12

Peršun


Petroselinum sativum
Peršunov list je izuzetno delotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje.
Tanja Stanić

Peršun

2012-02-06

Ružičasti biberNjegov ukus je sladak i aromatičan podseća na terpene i na borovicu; ljut ukus koji se javlja kod bibera zbog piperina, nedostaje. Aroma je u potpunosti izražena tek kada se zrna razbiju. Koristi se uglavnom za dekoraciju.
Tanja Stanić

Ružičasti biber

2012-02-06

ČubarČubar ispoljava veoma aromatičan miris koji pokazuje sličnost sa majoranom i timijanom.Osim ovakvog mirisa, čubar je oštrog i ljutog ukusa. Ova ljutina je uslovila da se čubar ponekada koristi kao zamena za crni biber pa ponegde možemo nači i naziv za njega "biberna biljka".
Tanja Stanić

Čubar

2012-02-06

Selen [Levisticum officinale]U zimskom periodu dodaje se hlebu i raznim pecivima, njime se začin javaju jela od krompira i kupusa. Takodje se koristi I za pripremu biljnog putera, salata, marinada, sosova, supa, mlevenog govedjeg I ovčijeg mesa.
Tanja Stanić

Selen [Levisticum officinale]

2012-02-06

Andjelika- Angelica archangelicaKorenje, semenke i stabljika mirišu snažno, ugodno i aromatično, a ukus je ispočetka slatkast, a zatim ljut i gorak. U nekim zemljama koristi se I kao hrana, listovi I koren koriste se kao dodatak salatama I umacima. Oljuštene mlade stebljike mogu da se pripreme sveže ili se kandiraju I imaju ukus voća. Koren andjelike tradicionalno se dodaje rakijama travaricama.
Tanja Stanić

Andjelika- Angelica archangelica

2010-12-04

Jabukovo sirćeOdređeni enzimi podstiču izgradnju masnoća. Kod gojaznih osoba ti se enzimi oslobađaju već u ustima, dok žvaću. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu zaustavlja taj proces. Osim toga, jabukovo sirće otvara masne ćelije, predajući masnoću u krv. Takođe, regeneriše sluznicu creva jer ubija štetne bakterije. Podstiče varenje, a uz njega se samo deo masnoća svaruje, a ostatak se izlučuje nesvaren.
Research.net

Jabukovo sirće

2009-01-22

Multivitamini mogu da ubijuUzimanje veštački proizvedenih vitamina nema nikakav pozitivan uticaj na zdravstveno stanje, već ga, naprotiv, može ozbiljno ugroziti, pokazalo je istraživanje međunarodnog naučnog tima.
-

Multivitamini mogu da ubiju

2009-01-21

Nema slatkiša, nema nervoze


Kako ublažiti simpome PMSa?
Istraživanja su pokazala da preko 50 posto žena koje pate od PMS-a u organizmu imaju niske nivoe magnezijuma, cinka, esencijalnih masnih kiselina i vitamina B grupe. Simptomi se, takođe, mogu pogoršati nakon trudnoće ili prestanka dojenja, budući da ova stanja uzrokuju manjak određenih hranjivih materija u telu.
Nezavisni devnik Vijesti

Nema slatkiša, nema nervoze

2009-01-15

Zašto radije odabrati čokoladu nego žitariceNije sve što se prodaje u prodavnicama zdrave hrane zaista zdravo. Reklame neretko stvaraju mitove koje nauka nastoji da razotkrije. Ovo su samo neki od najupečatljivijih, a istina o njima učinit će da razmislimo pre nego dohvatimo novi artikl s police.
sarajevo-x.com

Zašto radije odabrati čokoladu nego žitarice

2009-01-11

Integralni hleb štiti od dijabetesaIako se dijabetes efikasno leči, bolje je da do ove bolesti uopšte ne dođe. Rezultati najnovijih istraživanja zaista ohrabruju: redovnim konzumiranjem hleba od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknastim materijama, znatno se smanjuje opasnost od ove bolesti. Magnezijum takođe umanjuje rizik od dijabetesa. Sve u svemu, studije potvrđuju da osnovne namirnice čuvaju naše zdravlje.
CDC/MA

Integralni hleb štiti od dijabetesa

2009-01-03

Najzdravije namirnice na svetuU svetu užurbanog života kada jedemo prvo što nam padne na pamet i neretko se susrećemo s problemima viška kilograma i raznih bolesti, veoma je bitno informisati se o hrani koja je zdrava za srce, smanjuje rizik od raka, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Donosimo listu zdravih namirnica koje ne bi trebalo zaobilaziti u svakodnevnoj ishrani.
-

Najzdravije namirnice na svetu

2009-01-03

ORAHPlod oraha svi dobro poznajemo i koristimo ga kao dodatak tortama i kolačima, za spravljanje orahove rakije i likera, a manje se zna je orah izuzetan lek korišten u narodnoj medicini za razne bolesti sa svojim mladim listovima i nedozrelim plodovima.
Artemisia

ORAH

2009-01-03

čajevi za lepo raspoloženjeVreme čajeva traje cele godine - leti se čaj pravi od svežeg bilja, sada je sezona začinskih čajeva.
Izvor: Compress

čajevi za lepo raspoloženje

2008-02-23

TRUDNICE I ISHRANAKontrolišite svoju težinu svake nedelje. Ako posle 3. meseca trudnoće dobijete 300 gr nedeljno, sve je u redu. Ako ste prešli ovu granicu, odmah smanjite uzimanje hrane koja goji. Ako i poređ toga nastavite da se gojite, obratite se odmah lekaru, jer ima i drugih razloga koji mogu da dovedu do povećanja vaše težine.
priredila O.Krsmanović

TRUDNICE I ISHRANA

2008-02-07

BOSILJAK


Ocimum basilicum
Njegova primena i u našoj kuhinji je veoma velika. Koristi se u pripremi jela od živine, ribe i povrća; kao začin za supe, sosove, marinade i prelive; dodatak salatama i sirevima ( mocarela), pečurkama, jajima, jelima od testenine. Dodaje se pred sam kraj kuvanja, a koristi se i svež i sasušen.
Tatjana Stanić

BOSILJAK

2007-12-02

ALOE VERAPostoje četiri biljke koje su čoveku neophodne u životu:PšENICA, GROžđE, MASLINA I ALOE.Prva hrani, druga usrećuje srce, treća uspostavlja harmoniju dok četvrta leči.
preuzeto sa: www.diabeta.net

ALOE VERA

2007-02-12

SELEN


[Levisticum officinale]
Seme, listovi i stabljike selena su aromatični, ukusa sličnog celeru, pa se njime može obogatiti ukus čorbi i paprikaša. Koristi se za vegeterijanska jela, kuvani pirinač, nadeve za povrće i za aromatizovana pečenja.
Tatjana Stanić

SELEN

2006-12-17

BUNDEVA


(Cucurbita pepo L. - Cucurbitaceae)
Bundeva je dijetalna hrana za gojazne osobe i dijabetičare, kao i one sa oboljenjem želuca i tankih creva i kod pojave krvavih proliva. Protiv upale jajnika i problema menopauze treba je redovnije, u većoj količini, jesti i piti njen sok.
Dušan N. Kovačević, dipl.inž.polj.

BUNDEVA

2006-08-08

Djumbir


(Zingiber officinale R)
Stimuliše cirkulaciju, zagrejava, otklanja grčeve i spazme, stimuliše funkciju jetre, snažan je antioksidans.Prirodan je lek koji snižava nivo triglicerida i lošeg holesterola u krvi. Eterično ulje ove biljke stimuliše nervni sistem i oslobađa organizam od napetosti.
Tatjana Stanić

Djumbir

2006-06-06

CIMETU trista godina staroj knjizi SARAHA SAMHATHA se kaže: Cimet podstiče prokrvljenost i greje telo, podstiče izlečenje bolesti (misli se uopšteno) i doprinosi izbacivanju štetnih materija (stvorenih pri razmeni materija ali i otrova zmija i insekata) čisti urin, smiruje nervni sistem, stimuliše matericu, pobudjuje seksualnost kod muškaraca i žena , deluje protiv hemoroida, reguliše temperaturu stopala, pomaže kod svih upalnih procesa, zatim prehlade i kašlja, reguliše šećer u krvi.
Tatjana Stanić

CIMET

2006-04-29

BROKULA I GLJIVEOdavno je poznato da se mnoge bolesti mogu izlečiti ili zalečiti sprovodjenjem odredjenog režima ishrane i uvodjenjem u jelovnik nekih biljaka koje služe i kao hrana i kao lek. Naučnici širom sveta svakodnevno pokušavaju da utvrde kada i za koje bolesti treba koristiti neke biljke, a kad ih izbegavati.
Staniša Krsmanović

BROKULA I GLJIVE

2006-02-26

RENRen je izuzetna biljka koja čisti ceo organizam, ubrzava metabolizam, pomaže protiv umora i trebalo bi da bude češće zastupljen u ishrani, naročito u zimskim mesecima.
Tatjana Stanić

REN

2006-02-11

Ječam


(Hordeum vulgare)

     Zbog osobina koje poseduje, ječam ima mnogobrojna lekovita svojstva. Pored zrna ibrašna koriste se mekinje, ječmena vodica, sirup, kaša, pivo od ječma (s dodatkomhmelja i kvasca) i oblozi za spoljnu upotrebu. Ječam je lako svarljiva namirnica, ipotpomaze razbijanju nagomilanih proteina i masti životinjskog porekla uorganizmu. Takodje je dobar za pročišćavanje kože.
Neki od recepata za pripremu nrodnih melema od ječma dati su u ovom tekstu.
Tatjana Stanić

Ječam

2006-01-24

MLEKOšolja mleka uzeta ujutru osvežiće organizam i omogućiti mu dobar pocetak dana, a uveče jedna šolja mleka sa kašikom meda, pre spavanja, omogućiće miran san.
Tatjana Stanić

MLEKO

2006-01-11

Voće i prerađevine od voćaPriručnik za korišćenje tablica hranljivih vrednosti za dijabetičare
Jovan Janjić

Voće i prerađevine od voća

2006-01-09

Povrće i preradjevine od povrća
Priručnik za korišćenje tablica hranljivih vrednosti za dijabetičare
Jovan Janjić

Povrće i preradjevine od povrća

2005-12-14

MED KAO LEKPoznato je da su ljudi i u starom Egiptu pčelarili, jer su već tada otkrili sve dobre strane meda, a od tada do danas ljudi ga koriste i kao poslasticu i kao lek za isceljivanje rana, ublaživanje bola, poboljšavanje varenja, podsticanje apetita.
Tatjana Stanić

MED KAO LEK

2005-12-01

Uvod u makrobiotikuMakrobiotika kod zdravog čoveka omogućava prevenciju od bolesti, zdrav i dugovečan život, očuvanje psihofizičkih sposobnosti čak i u poznoj starosti. Uz pomoć makrobiotike i njenih principa čovek stavlja pod kontrolu svoj život i slobodno upravlja njime.
Tatjana Stanić

Uvod u makrobiotiku

2005-11-27

''KRON'' IZ FRIžIDERA
  Naučnici su utvrdili vezu izmedju opšte upotrebe frižidera i industrijskih postrojenja za hladjenje, i sve češće pojave Kronove bolesti kod genetski predisponiranih osoba.
Staniša Krsmanović

''KRON'' IZ FRIžIDERA

2005-11-21

ADITIVI - DA ili NE?


Spisak opasnih aditiva koji imaju zakonsko odobrenje za upotrebu

     U bespoštednoj trci za profitom u uslovima jake i nemilosrdne konkurencijena tržištu prehrambene industrije, mnogi proizvodjači posežu za sumnjivimili čak nedozvoljenim dodacima da dobili odgovarajući oblik, boju, ukusili dali svom proizvodu prirodni izgled, ne vodeći računa o posledicamakoje takvi preparati mogu ostaviti na ljudsko zdravlje.
Olgica Krsmanović

ADITIVI - DA ili NE?

2005-11-20

AROMATERAPIJA


Neki mirisi mogu da znatno poprave raspoloženje, a ujedno čine organizam zdravijim i jačim.
Neki mirisi mogu da znatno poprave raspoloženje, a ujedno čine organizam zdravijim i jačim.
Staniša Krsmanović

AROMATERAPIJA


Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2024 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 19. 05. 2024 u 19:57:16

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika