POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICA


HOME ||| MAGAZIN |||

hrana

2013-04-13

Nova linija Natur proizvoda


Ispunjen zavet potrošačima: nema aditiva, nema veštačkih boja, niti pojačivača ukusa
Beograd, 11. april 2013. – Aleva, jedan od vodećih proizvođača prehrambenih proizvoda, obradovala je potrošače novom linijom Natur proizvoda u kojoj nema aditiva, veštačkih boja, niti pojačivača ukusa.

Emina Ferizović

Nova linija Natur proizvoda

2012-02-13

Ruzmarin


(Rosmarinus officinalis)
Opisan u našim narodnim pesmama, ova mediteranska biljka i danas je u neraskidivoj vezi sa čovekom. U srednjem veku se ruzmarinu pripisivala moć da rasteruje sve zle duhove koji čoveka ugrožavaju u presudnim časovima njegovog života kao što su rođenje, venčanje i smrt.
Tanja Stanić

Ruzmarin

2012-02-13

Origano


(Origanum vulgare )
Etarsko ulje origana je veona antiseptično, jer ima 50% timola. Na taj način se može i objasniti vekovna upotreba i ogromno poverenje u lekovitu moć ove biljke u nekim našim krajevima. Nazivaju je vranilovkom zato što je do otkrića sintetskih boja upotrebljavana za crno bojenje vune na jakoj promaji.
Tanja Stanić

Origano

2012-02-13

Mirodjija


(Anethum graveolens)
Mirodija je, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakom pristupačan začin . To je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristi protiv gasova, nadimanja, teškoća u organima za varenje.
Tanja Stanić

Mirodjija

2012-02-13

Komorač


( Foeniculum vulgare Mill.)
Poznat i kao morač ili divlja mirodjija. Komorač je mediteranska biljka koju su još stari Grci koristili kao sredstvo za mršavljenje. Stari Rimljani, Indusi I Kinezi koristili su ga kao protivotrov, prilikom zmijskih ujeda
Tanja Stanić

Komorač

2012-02-13

Kleka


Juniperus communis L
Kleka je lekovite biljka i od davnina se koristi u narodnoj medicini. Ona poboljšava cirkulaciju, lečie nadutosti, reumatizam i kolike.
Tanja Stanić

Kleka

2012-02-13

Lovor


Laurus nobilis
Lovor kao biljka pominje se još i u mitovimai legendama. Grčki bog Pinios je svoju ćerku Dafne pretvorio u drvo lovora, da bi izbegla osvetu Apolona usled ne uzvraćene ljubavi.
Tanja Stanić

Lovor

2012-02-13

Limunova trava


Cymbopogon citratus
Koristi se samo donji deo stabljike i to 10-15 cm. Obično se istuca u avanu ili se malo izgnječi i tako se kuva. Pre jela je treba odstraniti. 1 supena kašika suve limunove trave je kao 1 sveža stabljika.
Tanja Stanić

Limunova trava

2012-02-13

Bosiljak


ocimum basilicum
Bosiljak mnogi nazivaju kraljem začina, a njegovo ime dolazi od grčke riječi basilicum, što znači kraljevski.
Tanja Stanić

Bosiljak

2012-02-13

ČiliIma ih u raznima varijantama i jačinama, veličinama i bojama, a imena im se razlikuju od toga u kom su obliku. Jedna ista vrsta može da ima nekoliko imena u zavisnosti od toga da li je sveža ili suva
Tanja Stanić

Čili

2009-01-29

Teletina i recepti sa normativima za pripremuNajbolji delovi teleta su:butovi, hrbat i kare. Ti delovi spadaju u prvu klasu, dok plecka, prsa, prednja i straznja kolenica spadaju u drugu klasu. Otpacima i iznutricama smatraju se glava, noge, mozak,jezik, zlezde, dzigerica, srce, pluca i zeludac.
priredila Jovana Vuk

Teletina i recepti sa normativima za pripremu

2009-01-27

Jela sa pivomMalo literature u svetu je posvećeno primeni piva u kulinarstvu i tek mu treba dati dati ispravno mesto u kulturi ishrane - kako je učinjeno sa vinom. Samo na ovaj način PIVO može postati u svesti ljudi ono što zapravo jeste: ekološka hrana.
Dušan N. Kovačević, dipl.inž.polj.

Jela sa pivom

2009-01-17

Govedina i recepti sa normativima za pripremuRamstek-se pece ili u komadima ili se dinsta u vlastitom soku sa paprikom, lukom, sargarepom, belim lukom, ili se prelije kiselom pavlakom. Ako se pece u celom komadu, naziva se rostbif (roastbeef)
priredila Jovana Vuk

Govedina i recepti  sa normativima za pripremu

2009-01-14

KUMKVATPlod je veličine žira do omanjeg jajeta, i jedan od retkih citrusnih plodova koji se može jesti u celosti ,zajedno sa korom. Ukus mu je karakterističan za sve citruse - aromatičan, slatkast i sočan,a kora je nakisela.
Tatjana Stanić

KUMKVAT

2009-01-03

Uvrstite đumbir u svoju ishranuZbog pozitivnog delovanja na zdravlje, naročito u podizanju imuniteta, đumbir je i čest sastojak napitaka. Dodajte ga sveže pripremljenom soku od odabranog povrća i voća, limunadi s dodatkom meda ili jednostavno prokuvajte nekoliko parčadi đumbira u vodi i dobićete čaj od đumbira. Takođe, ne zaboravite ga dodati kuvanom vinu!
izvor: trigon.hr/poslovna žena

Uvrstite đumbir u svoju ishranu

2008-02-18

Koje vino uz koje jelo?Kako biste bili sigurni u izbor kojim ćete iznenaditi svoja čula ukusa i mirisa, proverite svoj instinkt navodima o primerenom izboru vina uz jelo na vašem stolu.
Izvor: Skovin vinery

Koje vino uz koje jelo?

2008-02-18

Degustacija vina za početnikeZa početnike degustiranje vina treba biti zabavno. Ne morate se truditi da sve bude savršeno. Nemojte brinuti ako se vaši ukusi razlikuju od ukusa drugih ljudi. Svako ima svoj ukus. Uzbudljiva stvar kod probanja različitih vina je otkrivanje toga kakvi su vaši ukusi...
Izvor: Skovin vinery

Degustacija vina za početnike

2008-02-18

VRSTE VINATek kad je počela primena plutanih zapušača, boce su počele da se polažu u horizontalni pložaj prilikom odležavanja, a oblik boce je od kratkih i loptastih počeo da postaje visok i tanak.
Izvor: Skovin vinery

VRSTE VINA

2007-12-12

KOBASICE I SALAMEKobasica će biti ukusna i kvalitetna ako se upotrebljava kvalitetno meso, a to je svinjski vrat, plećka, but, eventualno malo masnija trbušnica. Kod nekih kobasica se dodaje i druga vrsta mesa, najčešće govedina.Začini daju specifičan miris i ukus kobasicama i salamama a ovde dajemo pregled najvažnijih začina i količinu po kilogramu mase koja se preporučuje prilikom pripreme.
Courtesy by: Klanična oprema-Mol

KOBASICE I SALAME

2007-06-11

KAVIJAR


Najhranljiviji deo ribe
Ima više vrsta kavijara, ali je najcenjeniji ruski, crni iz Kaspijskog mora, jedan od nacionalnih simbola te zemlje.
Jovan Janjić

KAVIJAR

2007-02-12

Leskovački roštiljRoštilj potiče sa Kavkaza, u Leskovac je stigao preko Turske, Grčke i Makedonije. Iz Leskovca u ostale krajeve naše zemlje. Na ovom putu je postepeno gubio ovčije i jagnjeće meso, kako se pod uticajem islama na Kavkazu pripremao, a sve više uključivao svinjsko meso pečeno u komadima.
Dušan Kovačević, dipl.inž.

Leskovački roštilj

2006-12-17

BIBER


Piper nigrum L.
Biber, kralj začina, je jedan od najpopularnijih i najstarijih začina, čija se vrednost u starim vremenima odmeravala zlatom, a posle otkrića morskih puteva dovodio je i do žestokih trgovačkih ratova.
Tatjana Stanić

BIBER

2006-08-06

Garniture


Garnirunzi, dodaci, dekoracije
Garniture u kulinarstvu predstavljaju dodatke mesu, u obliku povrća, soseva ili specifičnih dekoracija, u cilju postizanja lepšeg izgleda i ukusa jela.Garniture koje ćemo navesti: Rosini,Imperijal, Sultan, Orlov, Monte Karlo, Aida, Lepa Jelena... univerzalne su, za sve vrste mesa.
Jovan Janjić

Garniture

2006-06-05

PirinačPirinač danas predstavlja osnovnu hranu polovine čovečanstva. On je, posle pšenice, najrasprostranjenija žitarica. Skrob iz pirinča lakše se vari od onog iz testenine i krompira, a pruža duži osećaj sitosti.
Tatjana Stanić

Pirinač

2006-05-01

SIREVINajjednostavniji način da se klasifikuju sirevi je na osnovu procesa proizvodnje i sličnosti u izgledu i ukusu sira. Postoje sveži, nezreli sirevi slabog ukusa, čvrsti kao Edam,Gauda i Ementaler, ekstra tvrdi pogodni za rendanje kao Parmezan, aromatični i pikantni kao Gorgonzola i Rokfor, mekani i žuti kao Kamembert, dimljeni, ovčiji, kozji i dr.
Isidora Gračanin

SIREVI

2006-04-20

JAJE TORTAUkusna i jednostavna torta, koja se brzo pravi a i sa malim ukrasnim detaljima može da izgleda veoma dekorativno i veselo.
Tatjana Stanić

JAJE TORTA

2006-02-23

Sosevi uz divljačMeso divljači je suvo i 'traži' soseve. To mogu biti sosevi na bazi Madera/Espanjol sosa kao što su 'Marsala' sos, 'šeri' sos,Pomorandža sos, Pikant sos ili na bazi sosa 'Velute' - Gorgonzola sos, sos od pečuraka ili sos od belog luka.
Jovan Janjić

Sosevi uz divljač

2006-02-14

Meso divljačiGastronomskim sladokuscima meso divljači predstavlja pravu poslasticu. Zbog svoje specifične nutricionističke vrednosti, njega mogu da konzumiraju svi, od dece do starijih osoba. Odlika mesa divljači je da je posno, siromašno mastima a bogato belančevinama, pa je kao takvo, lakše svarljivo.
Jovan Janjić, gastronom

Meso divljači

2006-01-30

RIBASveža riba ima vlažne, svetle i sjajno crvenkaste škrge, sa nešto malo staklaste sluzi (kod skuše i haringe skoro crne) i ona je bez mirisa. Kod ribe koja nije sveža, škrge se lako otvaraju, smežurane su i imaju puno sluzi, sivobele ili sivozelene su boje.
Jovan Janjić

RIBA

2006-01-25

Pileće i kokošije mesoPod mladom piletinom podrazumevamo piliće starosti do 2,5 meseca, težine 800-1700 grama,
a pod piletinom podrazumevamo meso dobijeno klanjem pilića starosti 2,5-6 meseci, težine 1-2 kilograma.

Jovan Janjić

Pileće i kokošije meso

2006-01-09

Tablica sastava osnovnih životnih namirnicaVrednosti belančevina, ugljenih hidrata, masnih kiselina i holesterola odnose se na 100 gr osnovnih životnih namirnica.
-

Tablica sastava osnovnih životnih namirnica

2006-01-07

Tablica dnevnih potreba u hranjivim materijamaDnevne potrebe u hranljivim materijama razlikuju su kod odraslih muškaraca, odraslih žena, dece i omladine.
-

Tablica dnevnih potreba u hranjivim materijama

2006-01-07

Tablica energetskih vrednosti namirnicaVrednosti kj/kcal odnose se na 100 gr osnovnih životnih namirnica
-

Tablica energetskih vrednosti namirnica

2006-01-03

Jagnjeće i ovčije mesoovčetina

Najcenjeniji delovi su kotlet i file. Od njih se pripremaju specijaliteti sa roštilja a prethodno se mariniraju maslinovim uljem. Jagnjeći delikates je i restovani bubreg na luku.
Jovan Janjić

Jagnjeće i ovčije meso

2005-12-25

Teleće mesoteletina

File je najkvalitetniji deo mesa i koristi se za spremanje medaljona (Imperijal, Orlov, šefa sale, buketijer, rostovski, marseljeski, sa pečurkama...). Bubreg pripremljen kao restovan je specijalitet francuske kuhinje.
Jovan Janjić

Teleće meso

2005-12-25

Svinjsko mesoSvinjsko meso se u prometu seče na polutke, pa potom poprečnim rezom na četvrtine između 12 i 13 rebra. Prednja četvrtina se sastoji od glave, vrata, potplećke, krmenadle, plećke, grudi i rebara. Zadnja četvrtina se sastoji od karea, buta i trbušine
Jovan Janjić

Svinjsko meso

2005-12-11

HLEB


Naš sinonim za svu hranu
Hlebu se odaje pošto-vanje kroz mnoge izreke i narodne mudrosti. Hleb se ne baca, govori se s kolena na koleno, jer su u kolektivnoj svesti naroda urezane godine gladi, nemaštine i trpljenja, a najuspešnije vladavine bile su one koje su uspevale da ljudima obezbede jeftin hleb.
Staniša Krsmanović

HLEB

2005-11-22

ZNANJE JE UMETI JESTI !  Savremena nauka o ishrani -nutricinologija i njena naučna dostignuća, mogu tačno da odrede koji susastojci hrane potrebni ljudskom organizmu, u kojoj količini i kom obliku i ukoje godišnje doba čovek treba da ih koristi.
Olgica Krsmanović

ZNANJE JE UMETI JESTI !


Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2024 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 16. 07. 2024 u 09:03:07

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika