POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAHOME ||| MAGAZIN ||| zanimljivosti
2006-01-15

Svadbena torta

Svadbena tortaKao što je slučaj sa svim običajima, tako se i svadbena torta menjala i nije uvek imala oblik i formu koju mi danas znamo.
 Ideja o pečenim svadbenim kolačima datira još iz rimskog perioda kada je za svadbe pravljena specijalna vekna hleba od ječma.
 Mladoženja bi pojeo malo tog hleba, a ostatak bi izlomio iznad mladine glave. Ovaj običaj se održao do današnjih dana.
 U srednjevekovnoj Engleskoj umesto kolača na svadbama su se služile zaslađene zemičke od brašna. Pre nego što se posluže gostima, ovi slatki kolačići bili bi slagani jedan na drugi i mlada i mladoženja bi probali de se poljube preko njih, a njihov uspeh ili neuspeh bio je znak koliko će dece imati u budućnosti.
 Svadbeni kolač se ponovo menja u 17 veku i postaje Mladina pita. Ova pita je bila punjena zaslađenim hlebom i iseckanim mesom a prilikom spremanja u nju bi se ubacio prsten od stakla. Verovalo se će žena koja nađe ovaj prsten u svom parčetu pite biti sledeća koja će se udati.
 Krajem devetnaestog veka, pita više nije bila moderna i zamenjuje je ponovo slatki kolač ali bogatija verzija, od one srednjevekovne, mada je kolač i dalje samo u jednom sloju.
 Ovaj kolač je nazvan Mladina torta da bi se istaklo da se u centru cele ceremonije venčanja nalazi mlada. U početku su ove torte bile vrlo jednostavne, uglavnom je to bio kolač od višanja ali ubrzo će se i to promeniti.
 Slojevit kolač je briljantna ideja jednog francuskog kuvara koji je u to vreme putovao Engleskom.
 On je rešio problem slaganja kolača jedan na drugi tako što je smislio način kako da napravi stabilnu konstrukciju, kojom bi se slojevi razdvojili a za konstrukciju je koristio drške od metli, isečene na kratke komade.
 S obzirom da su se zbog složenosti izrade ove torte spremale danima unapred a usled nedostatka današnjih modernih rashladnih uređaja i plastičnih kesa, da bi ostale sveže smrzavale se u salu ili masti. Salo je skidano neposredno pre nego što će torta biti poslužena. Kasnije je salu dodat šećer, da bi mu se poboljšao ukus i više nije bio ni skidan sa torti, ostavljan je kao glazura. Manje više takav satav glazure održao se do danas.
 Torta kakvu danas znamo, na staklenom ili plastičnom držaču, ručno dekorisana, prvi put se pojavila oko 1859 godine na svadbi jedne od kćerki kraljice Viktorije, a zatim su bogatije viktorijanske porodice počele da prave ovakve torte.
 Za belu glazuru je bio potreban čist, prerađen šećer. Ovaj šećer je bio i najskuplji, tako da što je glazura na torti bila belja, to je govorilo da je i porodica imućnija.
 U Evropi je tradicija da su svadbene torte bele, kao simbol čistoće. Svadbene torte u dugim kulturama su šarenije.

 Mladoženjina torta

 Ova torta se pojavila u srednjem veku. Obično je bila tamnije boje, čvršća i daleko manja od svadbene torte.
 Služena je uz belu svadbenu tortu, praveći kontrast boja, ukusa, teksture i dizajna.
 Običaj je bio da se komadi ove torta spakuju i šalju gostima koji nisu mogli da dođu da bi i oni mogli da proslave sreću novog para.
 Takođe se smatralo ako gost stavi malo ove torte ispod jastuka da će sanjati svog budućeg bračnog partnera.

 Običaji
 
Najpoznatiji i najrasprostranjeniji običaj vezan za svadbene torte je ritual mladinog i mladoženjinog zajedničkog sečenja torte. Mladoženja asistira mladi prilikom sečenja prvog parčeta torte. Ovo simbolizuje njihov prvi zajednički zadatak.
 Neposredno posle sečenja prvog parčeta mlada i mladoženja jedu parče torte. Ovo simbolizuje njihovu rešenost da sve dele gde kod ih zajednički život povede.
 Na kraju, hraneći jedno drugo tortom mladenci pokazuju svoju obostranu ljubav, poštovanje i čast.

 Današnje torte imaju različite oblike i boje.
 Prave se u obliku kvadrata, kruga, srca, duguljaste, u obliku dijamanta, pravougaonika ili čak mogu da budu kombinacija različitih oblika a broj slojeva varira od jedan do sedam, broj za koji se smatra da donosi sreću u ljubavi.
O.K.

Ovaj tekst pročitan je 17382 puta!


Poslato 1 komentara

HOME ||| zanimljivosti

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2024 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 29. 05. 2024 u 02:17:28

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika