POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAHOME ||| MAGAZIN ||| zdravlje
2012-02-12

Majoran

Majorana hortensis Moench

Majoran (Majorana hortensis Moench. - Origanum majorana) pripada porodici usnatica (Familiae Labiatea). Lekarski naziv mu je Herba majoranae. Prirodni je antidiretik, analgetik, anafrodizijak, antiepileptik, antioksidant, antiviral, antiseptik, antispazmodik, aromatik, antiasmatik, antibakterik, antiinfektik, baktericid, dijaforetik, digestiv, detoksikans, diuretik, ekspektorans, emenagog, fungocid, holagog, karminativ, kardik, laksativ, neurotonik, narkotik, sedativ, stimulans, tonik, vazodiletator.
Druga imena maorana su: mažuranran, majorana, majuran, mažurana, mažuran vrtni, mažuran divlji. Engleski naziv mu je: Garden Marjoram - Majoram - Pot Marjoram - Sweet Marjoram; nemački: Majoran - Kultivierten Majoran; francuski: marjolaine des jardins; italijanski: maggiorana; slovenski: kretski timijan.

Domovinom majorana smatra se područje istočnog Sredozemlja, a kao kultura uzgaja se u vrtovima umerenog pojasa zbog osjetljivosti na mraz. U narodu cenjena biljka za lečenje niza oboljenja. U starom Egiptu majoran je bio posvećena bogu Ozirisu.

Lekovito delovanje

Narodna medicina je bogata receptima za pripremu majorana, kog nadasve preporučuju kod oboljenja želudca i kod oboljenja nerava, to jest raznih neuroza uzrokovanih brzim načinom života (u tu svrhu se preporučuje čaj od majorana u količini 1-2 šolje na dan). Majoran moramo uzimati umereno jer opija pa se možemo osećati loše. Kod spremanja čaja za lečenje želudca uzimamo 1 čajnu kašiku majorana koju prelijemo s 1 dl vruće vode i ne sladimo, a kod raznih neuroza ili nesanica uveče pijemo zaslađeni čaj od majorana. Novija naučna istraživanja majorana potvrđuju njegovu lekovitost pa ga preporučuju kod AIDS-a, HIV-a, Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije, mišićnih grčeva, psihičkih bolesti itd. Majoran upotrebljavamo kao antispazmodik koji sprečava, to jest smanjuje i leči grčeve bez obzira na to o kojim se grčevima radilo.

Detoksikacija organizma
U detoksikaciji organizma majorana ima posebnu namenu jer deluje višenamjenski:
- pojačava znojenje i oslobađa organizam od štetnih materija,
- diuretično delovanje koje pojačava izlučivanje mokraće i pomaže u radu bubrega.
- detoksikaciji creva, sprečava stvaranje gasovai sprečava razvoj bakterija truljenja pa se u tu svrhu koristi kao karminativ.
- majoran je i antiseptik, pogotovo za usta, to jest kod svih oboljenja usne šupljine (afte, upale zubnog mesa, gljivica) pa se pomoću njega ispiru usta.
- najjače delovanje majorana je izraženo u lečenju želudca jer pojačava izlučivanje želudčanog soka pa sudeluje u vrenju hrane i podstiče celu peristaltiku crijeva, pa se kaže da jača i umiruje želudac, sprečava neurozno štucanje,
- kao ekspektorans deluje na izbacivanju sekreta iz bronhija pa ga upotrebljavamo za lečenje hroničnog bronhitisa, astme, prehlade, jakog kašlja i ostalih oboljenja pluća, (ako se kuva u vinu i pije s medom deluje bolje),
- kod problema sa nosom čajem ispiremo nosnice, a mazanje nosnica uljem od majorana sprečavamo delovanje polenske groznice
- dobar je učinak i kod prehlada i nazeba, pijenjem čaja od majorana.
- kod ženskih oboljenja majoran reguliše menstruaciju i leči ženske organe (matericu),
- kao nervni tonik uzimamo majoran kod potištenosti, neuralgija, razdraženosti, nesanica, neuroza, itd.
- majoran je dosta jak stimulator funkcija unutrašnjih organa pa se preporučuje kod slabog rada tih organa, pogotovo ako se radi o lenjosti rada tih organa.
- kod glavobolja, neuralgije, migrene, itd.

Eterično ulje

Eterično ulje majorana se koristi kao analgetik, anafrodizijak, antiepileptik, antioksidans, antispazmodik, antiseptik, antiviral, antiinfektik, bakteriocid (gram-pozitivne bakterije, stafilokok, pneumokok, E. Coli, tifus, tuberkulosis ), diaforetik, digestiv, diuretik, emenoagog, ekspektorans, fungocid, hipertension, kardik, karminativ, laksativ, neurotonik, stimulans, stomahik, sedativ, vazodiletator, itd. Ulje se koristi u obliku inhalacije, kupke, za masažu (pomešano sa kremom kod površinskih rana i upalnih stanja kože, itd.), obloga (kod otvrdnulih dojki, oteklina, itd.), u lečenju artritisa, bronhitisa, bolnih stanja mišića, grčeva, gihta, išijasa, migrene, neuredne i neredovne menstruacije, nazeba, neuroza, nesanice, posekotina, predmenstrualnih grčeva, reume, stresnih stanja, visokog pritiska, zatvora stolice i protiv drugih bolesti i tegoba. U homeopatiji se majoran koristi protiv ženskih bolesti

Čaj

1 kašika usitnjenog suvog bilja, 2 dl vode
Priprema: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procedimo.
Upotreba: uzimamo 2-3 šolje čaja na dan.

Tinktura

200 grama bilja, 1 lit 70 % alkohola
PripremA: Držimo bilje 30 dana u alkoholu i procedimo ga.
Uptreba: Uzimamo 3 puta po 20 kapi sa malo čaja ili vode.

Mast

(za liječenje kojavice, prehlade, nazeba i sluznice nosa)
1 kašika svežeg soka majorana, 1 kašika svežeg soka metvice( nane), 1 kašika svežeg soka žalfije, 100 g voska, 200 g svinjske masti ili lanolina .
Priprema: Iscedimo sok iz biljke pa dobro pomešamo sa otopljenom svinjskom masti i voskom i kratko kuvamo dok prestane izlaziti para. Sipamo u odgovarajuću ambalažu.
Upotreba: Mažemo sluznicu nosa kod jakih kijavica i prehlada.

Karakteristike biljke

Majoran je dvogodišnja ili višegodišnja biljka, grmić visok do 1 m. Stabljika je četvorouglasta, razgranata, siva, maljava. Listovi su više dlakavi, do 3 cm dugi, imaju kratku dršku, po rubu su celi. Lupom se mogu videti žute tačkice (žlezde) na listu, stabljici i cvetu. Na vrhovima lisnatih grančica nalaze se cvasti sastavljene od sitnih, beličastih ili ružičastih cvetića koji su na osnovi skoro četvorouglasti. Mirisa je posebnog i prijatnog, a ukusa aromatičnog, toplog i nagorkog. Majoran je poreklom iz zemalja oko zapadnog Mediterana. Majoran je narodni lek, koji se upotrebljava iznutra, slično nani, ali i kao začin . Droga se sastoji od osušenih i iseckanih nadzemnih delova gajenog majorana u cvetu, Majorana hortensis. Sastav: Droga sadrži etarskog ulja , tanina i gorkih materija. Ulje je žuto ili žuto-zelenkasto, sasvim posebnog, blagog i aromatičnog mirisa. Sadrži terpena (naročito terpinena) i terpineola.
Vreme cvetnje: u septembru i oktobru, zavisno od staništa.
Stanište: većinom u vrtovima i u kraškom području Mediterana.
Branje i prerada: bere se cela biljka u cvatu, sami listovi i gornji deo biljke u cvatu. Sušimo je brzo na toplom i prozračnom mestu u hladu.

Lekoviti sadržaj

Za vrijeme cvetanja biljke majorana sadrži eterično ulje s terpenom i terpineolom , tanin, gorke materije, gumu, kamfor, mineralne soli, gvoždje , i vitamin C do 40 mg.

Kontraindikacije

Veća upotreba majorana izaziva narkotično delovanje sa pojavom halucinacija.

Kulinarstvo

Majoran je začin koji u pravom smislu reči postaje lek. Njegovo lekovito delovanje, kao i gore nabrojana lekovita svojstva, čine ga preporučljivim začinom kod svih navedenih oboljenja. Majoran se kao začin koristi u više oblika. Najčešći je oblik u suvom obliku sitno smrvljen, zatim svež ili u kombinacijama s drugim začinima. U dijetama koje zahtevaju neslana jela, majoran je najprikladniji začin. jer deluje na stimulisanje svih unutrašnjih organa što je od velikog značaja za rad želudca, jetre, slezine, bubrega, pankreasa i creva. Mažuran kao začin dolazi u dijetalnim jelima kao što su čorbe od povrća, salate od krompira, kod jela od mahunarki, kuvanog belog mesa, jela od žitarica itd. Kao aromat majoran se koristi ne samo u dijetalnim jelima nego i u jelima od mesa, testenina itd. Brzo prihvatanje ukusa i mirisa majorana prilagodljivo je za spremanje niza namirnica i napitaka.


Tanja Stanić

Ovaj tekst pročitan je 5387 puta!


Zasad nema komentara na ovaj tekst!

HOME ||| zdravlje

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2024 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 22. 06. 2024 u 04:56:40

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika