POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAHOME ||| MAGAZIN ||| zdravlje
2009-01-11

Integralni hleb štiti od dijabetesaDijabetičari imaju previše šećera u krvi jer njihove ćelije gotovo uopšte ne reaguju na hormon insulin, koji preko hrane snabdeva ćelije šećerom. Nivo šećera u krvi raste, što tokom godina može da izazove oštećenje krvnih sudova i poremećaje u cirkulaciji.

Iako se dijabetes efikasno leči, bolje je da do ove bolesti uopšte ne dođe. Rezultati najnovijih istraživanja zaista ohrabruju: redovnim konzumiranjem hleba od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknastim materijama, znatno se smanjuje opasnost od ove bolesti. Magnezijum takođe umanjuje rizik od dijabetesa. Sve u svemu, studije potvrđuju da osnovne namirnice čuvaju naše zdravlje.

Kako integralne žitarice deluju na organizam
Integralne žitarice su bogate vlaknastim materijama, a upravo one sprečavaju razvoj dijabetesa. Dobar izvor vlaknastih materija su i mahunarke i krompir. Ako svaki dan unesete najmanje 30 grama balastnih materija u organizam, smanjujete rizik za 30 odsto. Taj cilj ćete dostići već ako dnevno pojedete tri parčeta hleba od integralnih žitarica, pet supenih kašika zobenih pahuljica, jednu jabuku i dva krompira. Vlaknaste materije višestruko štite od dijabetesa:
Poboljšavaju delovanje insulina. Veća količina šećera iz krvi dospeva u ćelije, čime se reguliše nivo šećera u krvi.
Podstiču stvaranje žučne kiseline u jetri. Za to im je neophodan holesterol, pa se tako snižava nivo holesterola u krvi.
Integralni hleb je bogat i ugljenim hidratima, koje organizam pretvara u šećer namenjen ćelijama. Ovo je dugotrajan proces, pa tako integralni hleb snabdeva organizam šećerom tokom dužeg perioda i ravnomerno. I time se reguliše nivo šećera u krvi.
Na kraju, pošto je potrebno mnogo vremena da se svare ugljeni hidrati, osećaj sitosti duže traje, jedemo manje masne hrane i slatkiša, a i to je jedan od načina da se spreči dijabetes. Treba, naime, imati u vidu da, pored previsokog nivoa šećera i holesterola u krvi, i višak masnih naslaga može da izazove dijabetes.

Magnezijum kao preventiva
Ako uz redovno unošenje vlaknastih materija uzimamo i magnezijum, dodatno smanjujemo opasnost od razvoja dijabetesa, potvrđuju brojne studije. Razlog: pored balastnih materija i ova mineralna supstanca je veoma važna za optimalno delovanje insulina. Integralni hleb, mahunarke, koštunjavi plodovi, semenke bundeve i riba bogati su magnezijumom, a postoje i kvalitetni preparati magnezijuma, koji predstavljaju odličan dodatak ishrani.

Koji integralni hleb je dobar?
Dobar hleb od integralnih žitarica treba da sadrži najmanje
90 odsto integralnog brašna. Najbolji je neupakovani integralni hleb iz bio-šopa ili pekare, jer upakovani hleb uglavnom
sadrži konzervanse. Sastojci dobrog hleba su voda, so i začini.

Upoznajte zdrave žitarice
Pšenica je najvažnija vrsta žitarice na svetu. Celo zrno pšenice je jedan od najboljih izvora primarnih proteina, a sadrži i esencijalno važne minerale (fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe) i vitamine (provitamin A, vitamine grupe B, kao i vitamine E, D i K). Celo zrno pšenice sadrži moćne antioksidanse, koji imaju veliki značaj u prevenciji raka debelog creva.
Ječam je žitarica veoma bogata mineralima - kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, a naročito selenom, koji deluje i kao antioksidans. Sadrži i vitamine grupe B, kao i vitamine A, E i K. Istraživanja pokazuju da ječam u ishrani pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi. Raž je posebno bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem, a sadrži i vitamine B kompleksa, kao i vitamin E. Ima relativno malo glutena, što je značajno za one koji su blago osetljivi na ovaj sastojak. Vlakna iz raži mogu pomoći u prevenciji stvaranja kamena u žuči.

Izvor:Blic
CDC/MA

Ovaj tekst pročitan je 3480 puta!


Zasad nema komentara na ovaj tekst!

HOME ||| zdravlje

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2023 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 26. 09. 2023 u 21:31:33

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika