POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAHOME ||| MAGAZIN ||| saveti
2008-02-17

KAKO POSTAVITI STO?

Evo nekoliko malih saveta koji će vam pomoći da budete sigurni da niste pogrešili.

Stolnjak

U boji, sa cvetićima, vezom ili jednostavan za ručak. Za večeru - beo stolnjak, sa čipkom ili jednostavan, najlepši ako su gosti značajni. U stvari mašta i nekonvencionalnost u podne, a tradicija uveče.

Vodite računa o tome da tanjiri na raznobojnom stolnjaku budu jednobojni, beli ili u nekoj od nijansi stolnjaka, dok sa belim stolnjakom idu servisi sa svim vrstama šara.

Pribor za jelo

U svim priručnicima piše da ga treba položiti po redu upotrebe.

Počevši spolja, prema tanjiru, s desne strane treba staviti: kašiku, nož za meso, nož za ribu (ako se riba služi i ako takvi noževi postoje u vašem servisu)

Levo od tanjira stavljaju se viljuške: obično dve, okrenute nadole, dok je oštrica noža okrenuta prema tanjiru.

Ispred tanjira obično se stavlja pribor za dezert: mali nož i viljuška ili mala kašika ako je predviđen krem. Pribor se postavlja od tanjira prema središtu stola: mala viljuška s drškom levo, nož desno isto tako kao i kašika. Na značajnim ručkovima ne postavlja se pribor za dezert već se donosi kasnije. To se čini samo kad se dezert donosi svakom gostu posebno.

Hleb

Hleb se može dvojako postaviti: na malom tanjiru levo od tanjira svakog gosta, isečen na tanke kriške ili u korpici za hleb koja će stajati na sredini stola.

čaše

Stavljaju se s desne strane tanjira. Odmah do tanjira stavlja se velika čaša za vodu, zatim čaša za crno vino i najzad najmanja čaša, za belo vino (ukoliko služite dva vina)

Boce i bokali

Na svečanim ručkovima najbolje je služiti goste po principu bifea. Doduše boce i bokali najčešće se stavljaju na sto. Međutim, ako je sto malih dimenzija a gosti mnogobrojni, najbolje je čiste tanjire i escajg, voće, dezert i boce staviti na pomoćni sto, na koji će se odlagati i već upotrebljeno posuđe.

Salvete

Neko ih savija i stavlja na tanjir, drugi ih savijaju i stavljaju s leve strane tanjira, pored pribora za jelo: svako po svom ukusu.

Evo nekoliko pravila kojih se treba pridržavati prilikom postavljanja stola i uzimanja obroka:

-  Tanjir ispod tanjira stavlja se samo onda kada se služi supa.

  Nikada se ne postavljaju dva tanjira za sledeća jela već se svaki put menjaju.

-  Odmah posle služenja supe postavlja se mali tanjir za salatu, s leve strane.

-  So, biber, strugani sir, stavljaju se na sredinu stola, u odgovarajućim posudama.

-  Ukras na stolu može biti cvet ispred svakog tanjira na stolu ili vaza odn. cvetni aranžman na sredini stola ali postavljeni tako da ne kvare vidik između gostiju.

-  Na velikom ručku, sa mnogo zvanica, pored svakog tanjira se stavlja karta sa imenom gosta, radi označavanja mesta.

-  Počasna mesta za stolom su ona s desne strane domaćina i domaćice kuće. Domaćin i domaćica će sedeti na čelu ili u začelju stola, ukoliko sto nije okrugao. S desne strane domaćina sedeće gost kome se ukazuje najveća pažnja ili najstarija dama, a s desne strane domaćice najzačajniji muškarac ručka ili večeri.

-  Jede se tako što ruke ne smeju, osim članka i delom šake, dodirivati sto. Dok se jede supa, kašika se drži okrenuta nagore palcem i samo s dva prsta, a ne obuhvaćena čitavom rukom.

-  Viljuška se drži levom, nož desnom rukom, izmedju palca i dva prsta. Ukoliko se uzima jelo koje ne treba seći: pirinač, makarone, seckano meso i sl. Jede se viljuškom u desnoj ruci.

-  Kada se završi s jelom, pribor se odlaže na tanjir - nož pored viljuške- i ne ukršta se na tanjiru. Nikada se ne odlaže na stolnjak i ne naslanja podignutim vrhovima na tanjir, čak ni između dva zalogaja.

-  Riba se ne seče nožem. Ukoliko ne postoji specijalan pribor za ribu, riba se prethodno očisti, kako se ruke ne bi stavljale u usta. Ako je to baš neophodno, onda se to čini diskretno, s dobrim vaspitanjem, jer zbog etikecije ne treba ostati gladan.

-  Služi se s leve strane, a prljav tanjir uklanja s desne strane.

-  Neučtivo je seći hleb nožem. On se povremeno lomi rukama.

-  Kako se upotrebljava salveta? Raširi se preko krila, nikada se ne pričvršćuje za okovratnik kao kod beba. Kad je ručak završen, salveta se slaže i stavlja pored tanjira.


priredila: Olgica Krsmanović

Ovaj tekst pročitan je 41070 puta!


Poslato 1 komentara

HOME ||| saveti

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2024 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 19. 06. 2024 u 07:22:07

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika