POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAFORUM:::Dijete


South Beach dijeta

loga
29. 01. 2012. u 00:34:45
Administrator
Urednik

Član od: 30. 10. 2005.


Član je postavio:
1661 recepata/slika
113 tema
965 postova
citat
South Beach dijeta


od Vladeta u 08 Okt 2006, 03:45
Dijeta koja je trenutno u modi u Americi South Beach Diet, trenutno je bestseler u SAD-u.
Velik broj ljudi u zapadnim zemljama u određenom je životnom periodu opsjednut gubitkom suvišnih kilograma. Neki od njih pokušat će s dijetama predloženim u različitim knjigama, časopisima, novinama, televiziji, internetu, bez obzira na to koliko smješno mogu zvučati čak i sami nazivi dijeta.

Tijekom posljednjeg desetljeća izrazita je pomama za dijetama zvučnih imena koje mnogo obećavaju.
Važno je biti u trendu i slijediti dijetu koja predstavlja svojevrsni imidž. Dijeta koja je dovoljno razvikana postaje «brand», a u kompletu s vrtoglavim nakladama knjiga dolaze i dodaci prehrani, prehrambeni proizvodi i sve što vam može pasti na pamet, a što je moguće unovčiti.

Dijeta koja je trenutno u modi u Americi u doslovnom prijevodu zove se «Dijeta s južne plaže». "South Beach Diet" trenutno je bestseler u SAD-u. U samo 6 mjeseci prodano je 4 milijuna primjeraka knjige.

Dijetu je kreirao dr. Arthur Agatston, američki kardiolog koji tvrdi da je ova dijeta sigurna i učinkovita. Podijeljena je u tri faze, od kojih se prve dvije provode točno određeni period, a treća faza opisuje se kao usvajanje ovakvih prehrambenih navika za cijeli život.

Dijeta kombinira povišen unos proteina i niži unos ugljikohidrata, što je popularizirao dr. Atkins, s time da ova dijeta ima pravilniji izbor masti i stavlja se naglasak na namirnice niskog glikemijskog indeksa. Ova dijeta je pravilnija od dijete dr. Atkinsa, ali trenutno nema znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila njenu djelotvornost.

1. FAZA: «Dva tjedna restrikcije»Tijekom 14 dana konzumiraju se porcije koje su dovoljne da bi se izgubio osjećaj gladi, ali ništa više od toga. Također, uopće se ne konzumira kruh, riža, krumpir, tjestenina niti peciva. Nije dozvoljeno ni voće. Ove namirnice postupno se počinju uvoditi u drugoj fazi.
Konzumira se poglavito nemasno meso, poput piletine, puretine, ribe i morskih plodova. Dozvoljeno je povrće niskog glikemijskog indeksa, nemasni sir, orašasti plodovi i jaja.
Tijekom ove faze predviđen je gubitak od 4 do 7 kg.

2. FAZA: «Liberalniji plan prehrane»U ovoj fazi postupno se uvode ugljikohidrati i to oni s niskim glikemijskim indeksom - poput kruha od cjelovitih žitarica i voća.
Glikemijski indeks je mjera koja označava brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi, a potom slijedi naglo i izrazito sniženje razine glukoze u krvi.

Pitate li se kako odabrati namirnice u skladu s glikemijskim indeksom?
Ograničite unos hrane od bijelog brašna i bijelog šećera. Ova hrana uključuje svu procesiranu hranu koja je bogata navedenim sastojcima. Krumpir također ima visoku GI vrijednost.
Odabirite hranu bogatu prehrambenim vlaknima. Hrana bogata prehrambenim vlaknima probavlja se d ulje , te stoga uzrokuje manji porast razine glukoze u krvi. Cjelovita neprocesirana hrana, posebice žitarice, koja sadrži prirodno prisutnu količinu prehrambenih vlakana, sporije prolazi kroz probavni sustav. Osjećaj sitosti traje d ulje nakon konzumacije ovakve hrane. Hrana bogata vlaknima su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće. Citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća.
Hrana bogata proteinima obično ima nizak GI. Riba, nemasno meso, mliječni proizvodi, mahunarke odličan su odabir hrane s niskim GI.
Masti ne povisuju značajno razinu glukoze u krvi, ali ipak treba biti na oprezu! Prednost treba dati kvalitetnim masnoćama, poput ulja lanenog sjemena, maslinovog i bućinog ulja , te orašastih plodova.

U ovoj fazi je nešto sporiji gubitak tjelesne mase te je predviđen gubitak od 0,5 do 1 kg tjedno. Ova faza traje sve dok se ne postigne željena tjelesna masa.

3. FAZA: «Ostatak života»
Dijeta je kreirana tako da se plana prehrane možete pridržavati tijekom cijelog života. Po potrebi se možete vratiti u fazu 1 ili 2 kako bi izgubili dodatne kilograme.
Opće preporuke koje su preuzete kao osnovni nutricionistički postulati su:

Dnevni unos 8 čaša vode (ili bezkofeinskih napitaka, čaja)

Ograničenje unosa kave na jednu šalicu dnevno

Dnevno uzimanje multivitaminskih pripravaka

Preporuča se unos 500 mg kalcija za muškarce i žene mlađe od 50 godina i 1000 mg kalcija za žene starije od 50 godina

Najveće se opasnosti po organizam javljaju kada se naglo započne s režimima redukcijske prehrane i isključivanjem pojedinih prehrambenih komponenti. Tada se javlja opasnost da neadekvatnim i neprilagođenim metodama "mršavljenja" opasno ugrozite svoje zdravlje.

Nadasve je važno da ne nasjedate raznim šarlatanima i ekonomsko-propagandnom programu koji vam osiguravaju brzo i učinkovito mršavljenje bez odricanja, uz upotrebu nekog "čudotvornog" proizvoda.

Jednako su tako slabo djelotvorne, a često puta i veoma opasne dijete koje isključuju iz prehrane neke od nutritivnih komponenti.
Ukoliko želite živjeti duže i zdravije, jednostavno zaboravite na bilo koju vrstu dijete dizajniranu za dobru prodaju knjiga ili tableta koje će Vam u vrlo kratkom vremenu omogućiti gubitak suvišnih kilograma.

Više o ovoj dijeti na http://www.southbeachdiet.comFORUM:::Dijete

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2022 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 30. 11. 2022 u 18:18:39

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika