POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAHOME ||| MAGAZIN ||| hrana
2012-02-13

Ruzmarin

(Rosmarinus officinalis)

Opisan u našim narodnim pesmama, ova mediteranska biljka i danas je u neraskidivoj vezi sa čovekom. U srednjem veku se ruzmarinu pripisivala moć da rasteruje sve zle duhove koji čoveka ugrožavaju u presudnim časovima njegovog života kao što su rođenje, venčanje i smrt. Zbog toga je mlada nosila venac od ruzmarina, a običaj kićenja svatova ruzmarinom zadržao se do danas. Travari su preporučivali ruzmarin kao biljku koja podmladjuje, ponekad je bilo dovoljno samo udahnuti njen miris, a zaslugom madjarske kraljice Izabele, ruzmarin je postao čuven kao sredstvo za podmladjivanje, dok su su stari Grci ruzmarin posvetili Afroditi, boginji lepote i ljubavi.

Njegovo poreklo vodi iz oblast Sredozemlja. Osim u zemljama Mediterana, ruzmarin se danas gaji u Engleskoj, SAD, pa čak i u Meksiku, srednjoj Aziji, Kini.

 Ruzmarin je vrlo rasprostranjena vrsta nasih krajeva koja kao divlja raste u područjima sa mediteranskom klimom. Vrlo je razgranat aromatičan polugrm, odrvenjen samo u donjem delu, sa gustim lišćem koje je na ivicama prema dole savijeno, visok 1-3 m. Cvet je bledomodar, dvousnat. Biljka cveta dva puta godišnje - u aprilu i septembru. Gornja strana lista je tamnozelena a donja sivo-bela.

Lišće ruzmarina sadrži 1 do 2,5 % eteričnog ulja . Za aromu su odgovorni različiti terpeni kao što su cineol, kamfor, borneol, borneil-acetat, a-pinen, limonen, kamfen.

Biljka miriše vrlo aromatično na cineol i kamfor, a ukusa je ljutog, aromatičnog i nagorkog. Etarsko ulje dobija se destilacijom pomoću vodene pare iz svežeg lišća i vrhova grančica. To je bezbojna ili žućkasto zelena tečnost, aromatičnog, kamforu sličnog mirisa, ljutog, aromatičnog i nagorkog ukusa. Sastoji se iz pinena kamfena, cineola, kamfora, borneola i izobornilacetata. Ulje ulazi u sastav kolonjskih voda i drugih kozmetičkih sredstava.

Ruzmarin, u prvom redu ekstrakt ruzmarina, poseduje antioksidativni potencijal i time je u stanju da produži rok trajanja različitih prehrambenih proizvoda. Ruzmarin takođe deluje i podsticajno na krvotok, a umirujuće na nervni sistem. Od pomoći je kod poremećaja varenja, iscrpljenosti i reumatizma.

Biljka deluje na poboljšanje funkcije jetre i pražnjenja žucne kese, a to deluje na opšte poboljšanje celog organizma. Koristi se za lečenje reumatizma mišica, neuralgičnih bolova, glavobolje , duševne i telesne iznemoglosti. Koristi se i kao sredstvo za poboljšanje vida. Za upotrebu iznutra priprema se čaj, a za upotrebu izvana alkoholni rastvor koji služi kao sredstvo za masažu. Takodje pomaze kod prehlada, utiče pre svega na nerve krvnih sudova, a posebno na srčane nerve.

Ipak, danas se ruzmatina najviše koristi za lečenje nervnog sistema i lošu cirkulaciju, za spoljasnje utrljavanje i za kupke. Alkoholnu tinkturu utrljavamo pri masaži reumatskih bolesnika i obolelih od neuralgija. Mast od ruzmarina je dobra protiv rana i čireva koji sporo zaceljuju. Da bi se otklonile smetnje u varenju i poboljšao apetit, koristi se čaj od lista ruzmarina ili crno vino u kome je čuvana grančica ruzmarina. Infuzija ruzmarina se daje protiv ženskih bolesti i klimakterične razdražljivosti. Ponekad se koristi i za lečenja oboljenja pluća . Ruzmarin deluje i antioksidativno, mogao bi se nazvati i travom za razbudjivanje, a pripisuje mu se i da jača potenciju. Za jačanje je dobar i med od ruzmarina.

U kulinarstvu

Ruzmarin je popularan u veliko broju zapadnih zemalja, ali je njegova upotreba najraširenija u zemljama Mediterana, posebno Italiji i Južnoj Francuskoj (mešavina začin a herbes de Provence). Za razliku od mnogih drugih začin a u obliku listova, ruzmarin podnosi, bez problema, duže kuvanje. Sveži listovi ispoljavaju čistiji miris od osušenih.Ruzmarin se može dobro kombinovati sa timijanom i lorberom, belim lukom i vinom. Svinjsko i jagnjeće pečenje staviti na grančicu ruzmarina, za kuniće i divljač ruzmarin dodati u marinadu. Ruzmarin takođe veoma dobro ide sa pečenim tikvicama, plavim patlidžanom ili paradajzom. Pernata živina se pre pečenja na roštilju često omotava grančicama ruzmarina. Sličan ukus se postiže ako se pri pravljenju roštilja, ruzmarin pospe na žar. Začin se upotrebljava i u proizvodnji kobasica. U Engleskoj i SAD ruzmarin se dodaje i kuvanom krompiru. Američki kuvari preporučuju da se govedina pre pečenja natrlja ruzmarinom. Pošto ruzmarin poseduje veoma intenzivnu aromu, preporučuje se da se dozira oprezno. Koristi se i u pripremi aromatičnih ulja i sirćeta.Može se kupiti svež, sušen i kao prašak. Sušeni ruzmarin sadrži samo malo od svoga pravog ukusa, dok kao prašak brzo gubi svoju aromu. Sveži ruzmarin dugo zadržava svoju aromu u tamnim posudama.

Vino od ruzmarina
Sastojci:
2 velike kašike ruzmarina ( svežeg)
7,5 dl. vode
2,5 dl. belog suvog vina
Priprema:
Ruzmarina kuvati 5-10 min pomešan sa vodom i vinom. Kada se ohladi procediti i piti 1-2 šoljice dnevno protiv upale bubrega.

Vino za pospešivanje mokrenja
Sastojci:
50gr. ruzmarina
1 l crnog vina
Priprema:
Ruzmarin potopiti u većoj posudi vinom I ostaviti da stoji poklopljeno 48 h. procediti I izliti u flašu pa piti uz svaki obrok po 1 rakijsku čašicu.


Tanja Stanić

Ovaj tekst pročitan je 12334 puta!


Zasad nema komentara na ovaj tekst!

HOME ||| hrana

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2024 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 22. 05. 2024 u 13:59:57

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika