POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAHOME ||| MAGAZIN ||| hrana
2012-02-13

Čili

Čili (chilli) je plod jedne vrste tropske paprike sa vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Čiliji su dugi svega 3 -4 cm, boje žute, zelene, narančaste ili crvene, a imaju veoma ljut ukus.

Naziv čili potiče od španske reči chile za tu vrstu paprike, s obzirom da su je Španci doneli u Evropu za vreme Kolumbovih putovanja. Šarenilo naziva proizilazi iz doba kada se čili dopremao iz portugalskih i španskih kolonija u Južnoj Americi, Indiji i Africi, gde se i danas uzgaja. Čili je višegodišnji tropski grm, nešto viši od srodne biljke paprike. Koriste se sveži ili osušeni, zreli ili nezreli plodovi.

Poreklom je iz predela današnjeg Meksika, a danas preko 100 vrsta se gaji samo u Meksiku, a još nekoliko i u Južnoj i Jugozapadnoj Americi, Jugoistočnoj Aziji, Kini, Indiji, Severnoj Africi, Španiji, a i u našoj zemlji se gaje varijante koje slobodno mogu da pariraju najljućim meksičkim čili papričicama. Ima ih u raznima varijantama i jačinama, veličinama i bojama, a imena im se razlikuju od toga u kom su obliku. Jedna ista vrsta može da ima nekoliko imena u zavisnosti od toga da li je sveža ili suva.
Najpoznatije vrste čili paprčica su:

:arrow: Kajen - Svetlo crvena i vatreno ljuta. Ova mala papričica se najčešće koristi suva i mlevena, pa je zovu i "crveni biber".

:arrow: Čipotle - Suvi, dimljeni oblik crvenog halapeno čilija; tamno braon boje i daje dimljen, čokoladni ukus gulašima i sosovima.

:arrow: Abanero - Mali, u obliku fenjera, ovaj čili je najljući poznati i ima boju od svetlo zelene do jarko narandžaste. Koristi se i svež i suv, najčešće u sosovima

:arrow: Halapeno - Mali, tamno zeleni, srednje ljut i sočan čili koji se koristi i svež i suv (čipotle). Najpopularnija varijanta čili papričica. Često se puni.

:arrow: Pasilja - U svežem obliku se naziva "čilaka", ali je najčešće sušena. Srednje ljuta, tanka i oko 10 cm dugačka sa skoro crnom bojom papričica poznata kao "crni čili".

:arrow: Poblano - Ovaj tamno zeleni čili je blago do srednje ljut. U svežem obliku, najbolji je za punjenje zbog svog trouglastog oblika. Često se koristi u mole sosovima. U suvom obliku se naziva "ančo čili".

:arrow: Serano - Svež serano je ljući od halapeno, ali je manje sočan. Često se koriste kao zamena halapeno čiliju.

Izuzetno je oštrog ukusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Ukus mu je medjutim manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bledja. Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je capsaicin, materija koja uspešno snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, sprečava zgrušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizjačka, antibakterijska i fungicidna svojstva. Osim toga pobudjuje razmenu materija i cirkulaciju.
Sadrži veoma malo kalorija ali istovremeno je bogat balastnim materijama. Sveža čili papričica sadrži vitamin A , C i E.

Jačina ljutine papričica se meri u Skovilj jedinicama i one se kreću od 1 do 300.000

Blaga 0 – 5000 Skovilj jedinica
Srednje ljuta 50001- 20 000
Ljuta 20001 – 70 000
Ekstremno ljuto 70 001 – 350 000

Mleveni čili je dvadesetak puta ljući od obične paprike jer sadrži mnogo više kapsaicina, ali je manje aromatičan i pikantan, a boja bledja.

Južnoameričke države prerađuju čili na razne načine. Neki krajevi drobe plodove, mešaju s testom, peku i melju. U drugim predelima plodovi se ribaju u masu nalik na puter masa se puni u male tikvice, a one obavijaju naslagom gline i suše na suncu. Osušeni proizvod se melje i prodaje u prahu.

Istraživanja sprovedena na Teksaškom univerzitetu pokazuju da čili može uništiti stanice raka. Naučnici su stanice raka kože izložili delovanju kapsaicina, prirodnog sastojka paprike. Rezultat je bio smrt stanica raka usled razaranja stanične membrane i ograničene količine kiseonika koju su stanice raka pod uticajem kapsaicina primale. Potrebna su, svakako dalja ispitivanja kako bi se moglo sa sigurnošću utvrditi mehanizam odumiranja stanica raka pod uticajem kapsaicina , nema li kapsaicin jednako delovanje i na zdrave stanice ljudskog organizma.

U kulinarstvu:

Poneki autori pominju da prekomerno uzimanje ovog začin a može biti štetno i dovesti i do ludila. Ali, vrlo malo ljutog ubrzava metabolizam, tera nas da pijemo više vode, dakle - pomaže u mršavljenju!

Čili se najčešće upotrebljava za začin javanje čorbi od ribe i povrća, za jela od jaja i kravljeg sira, gulaše i tatarski biftek, salatu i varivo od paprika i pas ulja , zatim, marinadu raznih vrsta salata od povrća. Koristi se kao začin za mešavine za preradu mesa, a često i kao sastojak karija. Sastavni je deo ljutih sosova, poput čili-sosa i tabasko-sosa. Za začin javanje toplih i hladnih sosova svih vrsta upotrebljava se tek nekoliko kapi tog oštrog proizvoda. Iz Kine dolazi na tržište ljut tabasko pire, mada se pod imenom čili često prodaju mešavine začin a koje sadrže veće ili manje količine pravog čilija, a prodaje se i pod imenom kajenski biber.

Čili se odlično meša i slaže sa breskvom, limetom, limunom, korijanderom, bosiljkom, narom, vresom i medom.

Ljuta hrana nas čini srećnim. Naš organizam reaguje na ljuto signalima upozorenja koja šalje mozgu. Endorfin koji se tada oslobadja pobudjuje osećanje sreće. Nešto slično dogadja se kada jedemo čokoladu. To su znali I drevni Asteci koji su kombinovali ove dve namirnice.

Čili sos je proizvod koji se dobija od mlevenog oljuštenog paradajza dva puta ugušćenog u koji se dodaje ulja po želji, nakon delimičnog hladjenja dodaje se sirće i začin i i kajenska paprika, a zatim se može vruće puniti i hermetički zatvarati i dunstirati ili pak zamrzavati u kesicama i ostavljati do upotrebe.

Nikada ne pite vodu ako vam usta gore od ljutog čilija, voda će samo pogoršati stvar. To je zbog toga što kapsain je ulje koje nije rastvorljivo u vodi . Ako vam se to desi , najbolje je uzeti sladoled, mleko, čokoladu, jogurt , a najbolje je hladno pivo.

Čili ulje

Sastojci.

150gr crvene čili papričice
4 kašike soli
150 ml. maslinovog ulja
1 kašičica korijandera
½ kašičice bosiljka

Priprema:

Paprklu oprati, očistiti i sitno iseckati. Posuti sa solju promešati i ostaviti oko pola sata da stoji. Preko noći je ostaviti u cediljki. Sutradan je rasporediti na papirnu salvetu I ostaviti 2 h da se suši. Sipati u flašu doliti ulje i začin e I ostaviti nedelju dana zatvoreno na hladnom i tamnom mestu. Posle toga može da se koristi I ne procedjeno.

Tanja Stanić

Ovaj tekst pročitan je 3962 puta!


Zasad nema komentara na ovaj tekst!

HOME ||| hrana

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2024 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 22. 05. 2024 u 12:41:51

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika