POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAHOME ||| MAGAZIN ||| hrana
2008-02-18

Korak po korak

Degustacija vina za početnike

Da li ste ikada razmišljali o tome šta sve treba da učinite prilikom degustacije vina? Evo nekoliko malih saveta...
 
 


1.Prvi korak kod degustacije vina je vizuelni

Pogledajte vino u čaši, posebno po obodu čaše. Gledajte boju i bistrinu. Zato se za degustaciju uvek koriste prozirne čaše.
Bela vina trebaju imati boju od nijanse izbledele slame do duboke zlatne. Bela vina tamne kako stare. Crvena vina mogu biti sa bojama od nijanse crvene cigle, pa do skoro modro ljubičaste boje šljive. Crvena vina sa vremenom počinju gubiti boju, postajući više smeđa. Vino možete gledati dok je čaša na stolu, ili držeći čašu u ruci. Zbog toga je boja stolnjaka na stolu gde će vino biti servirano u čašama od izuzetne važnosti. Tamni stolnjaci umanjuju vizuelni efekat boje vina. Pozadina treba biti bela ili rose.


2.Zavrtite vino u čaši i pomirišite vino

Kod ocene mirisa vina potrebno je vino probati dva puta. Prvi put, pomirisati vino u čaši bez kovitlanja vina u čaši - ne možete samo provući čašu ispod nosa, jer tako nećete osetiti baš ništa. U početku držite čašu na nekoliko centimetara od nosa. I drugi put, miris vina koji se oseti nakon laganog kovitlanja vina u čaši .To će promešati kiseonik sa vinom, i tako umekšati tanine u mladom vinu. To, također, otvara aromu vina. Gledajte kako vino kvasi zidove čaše. Vina sa više alkohola imaju jaču površinsku tenziju i formiraju deblje tragove na zidovima.Kvalitetna bela vina trebaju vas podsećati na voćne ukuse, od lubenice ili dinje, preko krušaka i bresaka, do ananasa ili banane.
Crvena vina podsećaju na borovnicu, šljivu, trešnju ili višnju.
Bačva u kojoj je vino bilo doprinosi aromi tako što ćete osetiti vanilu, kedrovinu ili cimet.
što osećate? Na što vas podsećaju mirisi iz vina?

Uzmite gutljaj vina, ali još ne gutajte
Prokotrljajte vino preko svih svojih receptora na jeziku i nepcima. Različiti delovi jezika osećaju različite ukuse. Veliki broj ljudi ima takve navike da pri gutanju samo prosledi sadržaj iz usta u želudac, a da ne koriste svoje receptore. I tu je potrebna vežba... Zadržite gutljaj nekoliko sekundi, razmišljajući o ukusima vina koje probate. (Moguće je osetiti trpkost, zaokruženost, mekoću, svežinu ili toplinu. Sa ovim atributima se i opisuje ukus vina...)

Bela vina upoređujemo sa kruškom, jabukom ili ananasom.
Crvena sa višnjama, šljivama i bobičastim voćem.
Posle voćnih aroma u vinu tražimo karakteristike prepečenog hleba ili maslaca. To su ostaci kvasaca korišćenih pri fermentaciji.
Zatim probamo da osetimo tanine. Kod belih vina ih nema, ili su prisutni vrlo malo. Kod crvenih su izraženiji. Tanini se razlažu u boci tokom starenja vina, i to može uticati na ono što osećamo.
Osećate li hrast u vinu koje probate? To treba da bude prijatan i nežan osećaj, a ne dominantna karakteristika.


4. Progutajte vino

Kakav je ukupan osećaj o teksturi vina? Da li vino ima telo i strukturu? Da li su komponente dobro uravnotežene i zanimljive? Da li vino prijatno golica sve delove usta i zavodi vaše nepce, ili se zadržava samo na pojedinim delovima jezika?
Telo je izraz kojim opisujemo sposobnost vina da zadovolji veliki broj osećaja u ustima. Kad kažemo struktura, podrazumevamo da vino ima niz ukusa koji prate početni osećaj i vode nas dalje. I tu su ukusi različiti.
Koliko dugo traje vino? Koliko dugo možete da osetite vino pošto ste ga progutali? Da li vam se ukusi dopadaju?

Probajte što više - vežbajte . Koristite standardnu terminologiju za opisivanje vina, čitajte o tome i obrazujte se. Tako ćete unaprediti svoju degustaciju.

Za početnike degustiranje vina treba biti zabavno. Ne morate se truditi da sve bude savršeno. Nemojte brinuti ako se vaši ukusi razlikuju od ukusa drugih ljudi. Svako ima svoj ukus. Uzbudljiva stvar kod probanja različitih vina je otkrivanje toga kakvi su vaši ukusi...

Degustacija vina na sajmovima (prilikom ocenjivanja) ili kod proizvođača vrhunskih vina je nešto sasvim drugo. Složene procedure i metode za ocenjivanje su nešto što traži obučenog, uvežbanog i nepristrasnog degustatora . Uopšte, testiranje vina izražava se opisno upotrebom velikog broja reči kao što su životinjsko, oštro ili grubo, drveno, heady, vino sa (izraženim) telom, začinjeno, balansirano, harmonično, cvetno, voćno, lagano, likersko, snažno, zeleno, zaokruženo, suvo..


Izvor: Skovin vinery

Ovaj tekst pročitan je 5826 puta!


Poslato 1 komentara

HOME ||| hrana

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2024 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 28. 05. 2024 u 04:22:44

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika